Kirschblüte – Das Lied

3 Apr

Noch immer lässt sich die Kirschblüte vor unserer Haustür nicht blicken. Genug Sonnenlicht war ja da, aber wie sollen bei der Kälte Frühlingsgefühle in den Knospen aufkommen. Zum Trost heute ein Video mit Bildern vom letzten Jahr. Musikalisch unterlegt ist es vom populärsten japanischen Lied „Sakura, Sakura“, das gegen Ende der Edo-Periode  (1603 – 1868) entstand. Das Kirschblüten-Lied kennt jedes japanische Kind, aber auch außerhalb des Landes ist es vielen ein Begriff. Giacomo Puccini hat es in seiner Oper „Madama Butterfly“ verarbeitet. Und der renommierte Kammersänger Ernst Haefliger bekannte:  „In der Tat sind mir die japanischen Lieder ein echtes Anliegen, zeichnen sie sich doch durch große Ausdrucksfülle und intensive Stimmungsfarben aus“.

Und hier der Text aus Wikipedia:

Sakura, sakura             Sakura (Kirschblüte), sakura

sakura sakura               Sakura, Sakura,

noyama mo sato mo    in den Feldern und Hügeln und den Dörfern

miwatasu kagiri           So weit das Auge reicht.

kasumi ka kumo ka     Wie Nebel, wie Wolken.

asahi ni niou                Duftend und glänzend in der aufgehenden Sonne,

sakura sakura               Sakura, Sakura

hana zakari                    Die Blütezeit

sakura sakura                Sakura, sakura,

yayoi no sora wa           der Frühlingshimmel

miwatasu kagiri            So weit das Auge reicht

kasumi ka kumo ka     Wie Nebel, wie Wolken.

nioi zo izuru                  Der Duft und die Farben,

izaya izaya                      gehen wir, gehen wir

mi ni yukan                   Uns am Anblick erfreuen

gp

Bisherige Artikel zur Kirschblüte

8 Antworten to “Kirschblüte – Das Lied”

1. Lady E 04/04/2013 um 22:23 #

Hi! I posted this article on my Facebook account and got some comments which I’d like to write here. I hope that it is fine.

Foteini Veneti

Excellent video, astonishing music, marvellous nature! What does Sakura mean?

• Lady E 05/04/2013 um 08:37 #

Fofo is from Greece.

2. Lady E 05/04/2013 um 07:45 #

Hello! Here is another comment.

Jan Yu
    (das lied ist..) wie nebel, wie wolken,….wie schoen! wir erfeuen uns gerade am anblick, nur am anblick!

• Lady E 05/04/2013 um 08:37 #

Jan is from Taiwan.

3. Lady E 05/04/2013 um 08:37 #

And here from a student in India.

Harshit Gupta

Excellent video . The music was so amazing and relaxing. The flowers were too very vibrant and beautiful.
    People here in India like flowers but they do not celebrate any flower festival. It seems so good that you all celebrate such festivals.

4. Lady E 05/04/2013 um 11:52 #

Here is a comment from the Philippines

Romarie Magdayao

Wow, very soothing! They were so pathetic in their beauties and gorgeous. It makes me smile and thankful that the Almighty made them grow but forgot to put a soul into! Hope I could dance with those flowers with that music. Happy (-:

5. Lady E 05/04/2013 um 13:52 #

And here is a comment from a Japanese whose name is 藤縄 裕子

What is a Hanami festival.
    It is a festival to celebrate the coming of spring.

We get together under the cherry brossoms. We Japanese like Sakura very much. Sakura is gorgeous and we are very happy we can have lunch or dinner outside.

We don’t call sakura festival. It is hanami festival. Hanami festival is held among family or friends. That is Hanami. Sakura festival is kind of public event. For example, Some organizations, companies and many groups participate in the event.

This year we celebrate at the fourth week of March. But it is not the usual practice. Normally. we celebrate at the beginning of April.

We go to the park or somewhere under the full bloomed cherry trees and have lunch or dinner with beer or sake. We sing a song and sometimes we also play Japanese musical instrument.

Japanese popular cherry tree is Someiyoshino. The blossoms are light pink and have five petals.

藤縄 裕子

• Stadtbibliothek Köln 10/04/2013 um 15:16 #

Vielen lieben Dank für dein Feedback! Hat Spaß gemacht, die ganzen Einträge zu lesen! 🙂